Szakmázás

Csekklista: weboldal költöztetés előkészítése

Webtárhely szolgáltatásunk kapcsán számos esetben kérték a segítségünket weboldal költöztetésben. Hosszú évek tapasztalatai alapján csekklistába foglaltuk a kritikus kérdéseket.

Ha penge webes vagy, akkor valószínűleg nem fog gondot okozni a csekklista kitöltése – töltsd le itt és ess neki azonnal. Ha a pontokkal kapcsolatban bizonytalanságot érzel, akkor olvasd el a cikk további bekezdéseiben, hogy mit miért kell előkészíteni és mi a teendő az előkészített infóval a költöztetés során. Így biztosan nem fogsz elsiklani egy-egy érdektelennek tűnő pont felett.

A csekklista

🔲 Hozzáférés ahhoz a webtárhelyhez, ahol a weboldal jelenleg működik. ℹ️

🔲 Hozzáférés a weboldal adatbázisához. ℹ️

🔲 Weboldal adminisztrációs felülete. ℹ️

🔲 PHP verzió. ℹ️

🔲 Domain DNS beállításai. ℹ️

🔲 Tárhelyhez igénybe vett kiegészítő szolgáltatások. ℹ️

🔲 Harmadik féltől igénybe vett szolgáltatások. ℹ️

🔲 Időzített feladatok (cron). ℹ️

🔲 Hozzáférés az új webtárhelyhez. ℹ️

🔲 Hozzáférés az új adatbázishoz. ℹ️

Költöztetés során jellemzően az első kettő és az utolsó kettő pont szokott szóba kerülni, mert ezek nélkül el se lehet kezdeni. A köztes 6 pont sokszor csak menet közben merül fel, ha egyáltalán eszébe jut az illetékesnek.

Hozzáférés ahhoz a webtárhelyhez, ahol a weboldal jelenleg működik

Erre azért van szükség, hogy a weboldal működtetését végző fájlokat (forráskód) és a weboldalon megjelenő fájlokat (pl. képek és dokumentumok) át lehessen másolni.

Osztott tárhelyhez a szolgáltatók zöme FTP/sFTP hozzáférést biztosít a fájlok eléréséhez. Ritkán előfordul az is, hogy csak webes fájlböngésző áll rendelkezésre egy tárhely adminisztrációs felületen keresztül (pl. iADMIN, cPanel, interWorks, ISPConfig). Ez nem összekeverendő a weboldal adminisztrációs felületével, lásd #3 pont.

Bármelyikről legyen is szó, a hozzáférési adatokat (host, azonosító és jelszó) minden esetben tudni kell a költöztetéshez. Erről a webtárhely szolgáltatód vagy a webfejlesztőd adhat felvilágosítást.

Hozzáférés a weboldal adatbázisához

Erre azért van szükség, hogy a weboldalon megjelenő adatokat (menüpontok, szövegek stb.) át lehessen másolni.

Az adatbázis hozzáférés minimálisan három adatból áll: host, azonosító és jelszó. Ez kiegészülhet az egy vagy több adatbázisnévvel is. A minimális infóról a webtárhely szolgáltatód vagy a webfejlesztőd adhat felvilágosítást. Az adatbázisnévben leginkább a webfejlesztő illetékes, de ennek hiánya nem feltétlenül jelent fennakadást.

A 21. században a legtöbb weboldal adatbázisban tárolja az oldalain megjelenített vagy bekért adatokat. Viszont régebbi vagy egyszerű statikus weboldalak esetében előfordul, hogy a tartalmak is a fájlokban találhatók és nincs adatbázis kapcsolat. Ebben a ritka esetben nincs szükség adatbázis hozzáférésre, elegendő a webtárhely hozzáférés (1. pont) és ilyenkor nagy valószínűséggel a weboldalnak adminisztrációs felülete sem lesz (3. pont).

Weboldal adminisztráció, szerkesztési lehetőségek

A weboldal adminisztrációs felületén keresztül végezhető a weboldal szerkesztése. A hozzáférést azért fontos kéznél tartani, hogy a weboldal költöztetését követően ellenőrizni lehessen minden funkció (fájlfeltöltés, megrendelések kezelése stb.) működését a megváltozott körülmények között is.

Az admin felület ellenőrzését nem feltétlenül a költöztetőnek kell ellenőriznie. Sokkal inkább annak, aki ezt a felületet rendszeresen használja, hiszen ő tudja, hogy mi hogyan működött eddig. Viszont kiemelten fontos az ellenőrzést is a költöztetés részévé tenni!

Figyelem! Ennél a pontnál csillant fel először a szemed, hogy hú, na ez megvan? Hogyha a webtárhely fogalma még számlatétel szintjén se volt ismerős számodra és eddig kizárólag a weboldalad adminisztrációs felületéről hallottál, akkor utána kell járni annak, hogy a weboldal forráskódja megilleti-e a weboldal tulajdonosát. Amennyiben „kész weboldal motort” bérelsz, akkor elképzelhető, hogy a forráskód központosított és nincs jogosultság annak költöztetésére. Például Shoprenter webáruház és társai.

Milyen PHP verzióval működik a weboldal

Erre akkor van szükség, hogyha a weboldalad PHP alapon működik. A PHP frissítése rendszeres, a különböző verziókban egyre több változtatás történik.

Ha a weboldalt évekkel ezelőtt készítették, akkor valószínűleg még egy régebbi PHP verzióra fejlesztették és azon működik jól a weboldal. Ilyen esetben az alapértelmezett legfrissebb PHP verzió beállítása nem feltétlenül javít a weboldalon. Sőt minél nagyobb a verziókülönbség, annál nagyobb a kockázata a működésbeli problémáknak.

A költöztetést a fejlesztéssel egyező PHP verzióra praktikus elvégezni, ha az még támogatott. Amennyiben létezik annál frissebb PHP verzió, akkor a költöztetést követően javasolt a weboldal frissítését is elvégezni a biztonsági kockázatok kiküszöbölése érdekében.

Információk a domain szolgáltatás DNS beállításairól

A domain beállításai határozzák meg, hogy a domain névvel elérhető weboldal és egyéb kiegészítő szolgáltatások (pl. levelezés) melyik webtárhelyről és milyen IP címről legyen elérhető.

A legtöbb domain szolgáltató lehetőséget ad valamilyen adminisztrációs felületen keresztül a DNS szerkesztésére (pl. iADMIN, cPanel, interWorks). Azonban az is előfordul, hogy ezt írásban e-mailben kell kérni a szolgáltatótól.

Admin felület esetén jegyezzük fel annak hozzáférését (host, azonosító, jelszó); írásos bejelentés esetén az e-mail címet.

A költöztetés előtt érdemes megnézni a domain DNS beállításainál szereplő összes rekordot. Több A rekord esetén elképzelhető, hogy a weboldalon kívül aldomainek is elérhetők, amelyek költöztetéséről ugyancsak gondoskodni kell.

A költöztetés befejezéséhez (tehát miután a fájlok és adatok átmásolása megtörtént) a domain nevet át kell irányítani az új tárhely IP címére a névszerver vagy az A rekord módosításával. Illetve egyéb szolgáltatásoktól függően (lásd 6-7. pontok) más rekordok módosítása is szükséges lehet.

Tárhelyhez igénybe vett kiegészítő szolgáltatások

Igénybe vesznek-e a tárhelyhez vagy domain névhez kapcsolódó egyéb kiegészítő szolgáltatásokat annál a szolgáltatónál, ahol a weboldal jelenleg működik?

Gyakori kiegészítő szolgáltatás például a domain névhez tartozó e-mail címek, a biztonságos böngészést megvalósító SSL tanúsítvány, vagy a kimenő levelekhez biztosított SMTP szolgáltatás.

Elképzelhető, hogy „régi” tárhely szolgáltatás felmondásával a kiegészítő szolgáltatások is megszűnnek, ezért gondoskodni kell a folytatólagos üzemeltetésükről. A lehetőségeket egyeztetni kell mind a régi, mind az új szolgáltatóval.

Harmadik féltől igénybe vett szolgáltatások

A weboldal vagy a weboldalon elérhető szolgáltatás működéséhez harmadik féltől igénybe vett szolgáltatások.   

Weboldalak és webáruházak esetében a harmadik féltől igénybe vett szolgáltatások általában egy másik szoftverrel vagy weboldallal történő adatmegosztást tesznek lehetővé API-val vagy valamilyen kommunikációs kapcsolaton keresztül. Ilyen például a bankkártyás fizetés, a termékek és/vagy számlák szinkronizálása egy másik szoftverrel, CRM rendszerrel. Ezek esetében többnyire nem okoz gondot a költözés, hogyha a domain név változatlan marad, viszont némely esetben a tárhely IP címének változás komplikációt okozhat.

Az elvárásokat érdemes előre egyeztetni a harmadik féllel és/vagy a webfejlesztővel, a kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében.

Időzített feladatok (cron)

Vannak olyan weboldallal kapcsolatos események, amik bizonyos időközönként automatikusan elvégzésre kerülnek emberi beavatkozás nélkül? Például az adatbázis mentések készítése, adatok szinkronizálása, hírlevelek kiküldése lehet ilyen feladat, de sok más egyedi eset is elképzelhető.

Az időzített feladatokat általában webfejlesztők programozzák (lehet saját weboldal fejlesztője vagy mástól igénybe vett szolgáltatás esetében egy harmadik fél), a használatukról ők szolgálhatnak megbízható információval.

A legtöbb tárhely szolgáltató saját felületet biztosít az ütemezett feladatok rögzítésre az automatikus végrehajtáshoz, ezért a meglétüket ott is ellenőrizni lehet és költözéskor ezeknek az áthelyezésére is sort kell keríteni.

Hozzáférés az új webtárhelyhez

Ugyanazok az adatok kellenek, mint az 1. pontban, csak az új szolgáltatásra vonatkozólag. Hogyha az ATW tárhely szolgáltatását választottad, akkor az FTP/sFTP hozzáférés adatait megtalálod az iADMIN adminisztrációs felület Webtárhely menüpontjában.

Továbbá szükség lesz az új tárhely szolgáltatás IP címére a domain A rekordjának beállításánál.

Hozzáférés az új adatbázishoz

Ugyanazok az adatok kellenek, mint a 2. pontban, csak az új szolgáltatásra vonatkozólag. Hogyha az ATW tárhely szolgáltatását választottad, akkor az adatbázis phpMyAdmin hozzáférés adatait megtalálod az iADMIN adminisztrációs felület Webtárhely menüpontjában.


Az a célravezető, ha nem csak átgondolod, de le is írod a tudnivalókat. Ezért azt javasoljuk, hogy töltsd le a csekklistát szerkeszthető dokumentumként és jegyezz fel benne minden hasznos információt, ami eszedbe jut!
TÖLTSD LE + KI A CSEKKLISTÁT
Nem baj, ha most még nem tudsz mindent. Kiindulásnak az is megfelel, hogyha beleírod kitől kell megkérdezni
😊

Tudtad?

Hogyha az ATW-nél vásárolsz új tárhelyet, akkor a csapatunk a rendelkezésedre áll a weboldal költöztetés zökkenőmentes megvalósításában.

A költöztetés 3 munkaóráig díjmentes. Ezt az időintervallumot az átlagos összetettségű weboldalakra szabtuk, tehát egy szokványos funkciókkal bíró weboldal költöztetése ennyi idő alatt elvégezhető. De egy precízen kitöltött csekklistával még egy bonyolultabb weboldal áthelyezése is sokkal gyorsabban és pontosabban elvégezhető.