Szakmázás

Domain átruházás jogutód nélkül megszűnt tulajdonosoktól

Van megoldás a cégek megszűnése és magánszemélyek halála esetén árván maradt domainek megmentésére.

Rémtörténetek

Ha csak a megoldás érdekel, ezt ugord át

Volt egyszer egy Domain, aki boldogan élt a Regisztrátor rendszerében egészen addig, amíg gazdája, a Cég jogutód nélkül megszűnt, a nyilvántartásból törölték, a Domain pedig árván maradt, pedig lett volna Igénylő, aki gondoskodott volna róla. Mivel az Igénylő nem tudta bizonyítani rokoni kapcsolatát, a Domaint törölték. Egy másik Domain ugyanerre a sorsra jutott, az ő Magánszemély gazdája elhalálozott, a rokonok nem tartottak igényt rá, pedig akadt Igénylő, aki magához vette volna.

Ez eddig egy szomorú mese, de ezzel szerencsére még sincs vége.

Elárvult domain fenntartása jogutód nélkül megszünt tulajdonos után

Megnyugtató befejezés

A valóság azonban az, hogy már van megoldás a jogutód nélkül megszűnt cégek után maradt domain nevek átruházására. Feltételekkel ugyan, de nem teljesíthetetlenekkel. A legtöbb esetben a jogutód nélkül megszűnt cégek vezetői nem hagyták elveszni domain neveiket, magánszemélyként vagy egy másik cég neve alatt tovább fizették a fenntartási díjat és ennek most hasznát vehetik.

Az Internet Szolgáltatók Tanácsa jóvoltából születtek nyilatkozatok, melyek arra szolgálnak, hogy a fenntartási díjat tovább fizetőknek lehetőségük legyen saját nevükre átregisztráltatni az eddig elveszni látszó domain neveket. Az egyik nyilatkozatot az igénylő magánszemélynek vagy cégnek szükséges kitölteni és tartalmaznia kell a korábbi domain használó adatai mellett az igénylő adatait, valamint annak igazolását, hogy a korábbi használó megszűnése után ő fizette tovább a fenntartási díjat. Itt jön a lényeg. A másik nyilatkozatot ugyanezen adatokkal a regisztrátor állítja ki és ezzel igazolja, hogy az igénylő valóban jogosult a domain névre, hiszen ténylegesen ő fizetett érte a jogutód nélkül megszűnt korábbi használó törlése után.

Magánszemély elhalálozása esetén ugyanígy megoldást jelentenek a fent említett nyilatkozatok. Az a magánszemély vagy cég, aki az elhunyt helyett tovább fizette a domain fenntartási díjat, jogosan nyújthat be igényt a domain használatára akkor is, ha nem közeli hozzátartozója az elhunytnak.

Mire kell figyelni

Nem áll végtelen idő rendelkezésre, érdemes az eljárást mielőbb elindítani.

Amint a regisztrátor tudomására jut a cégjegyzékből történő törlés ténye vagy az elhalálozás, köteles a domain nevet 30 napon belül Felmondás állapotba tenni. Felmondott állapotban 45 nap áll rendelkezésre, hogy a jogosultságot az igénylő igazolni tudja. Törlés előtti parkolás állapotban 60 nap áll az igénylő rendelkezésére, hogy jogosultságát bizonyítsa.

Viszont a Domainregisztrációs Szabályzat kitér arra is, hogy legfeljebb 2022. január 31. napjáig lehet domain igénylést benyújtani, azt követően erre nincs lehetőség!

Összegezve a fentieket: egy domain igénylőlap (plusz cég esetén aláírási címpéldány és cégbírósági végzés másolat), valamint a két nyilatkozat segítségével megmenthetők a domain nevek és kezdeti rémtörténetekkel ellentétben nem vezet útjuk az örök vadászmezőkre.

Fogjunk össze és intézzük együtt az elárvult domainek tulajdonosváltását a megfelelő dokumentumok benyújtásával! Mentsük meg őket a törléstől!