Szakmázás

Mi kell a weboldalhoz?

Amikor megkérdezzük valakitől, hogy mi a weboldala, akkor arra egy domain név lesz a válasz. Talán ez az oka annak, hogy laikusként nem mindig áll össze a kép egy weboldal hátterével kapcsolatban és előfordul, hogy már a domain név megvásárlásakor számítanak a weboldalra is. Pedig ez nem ilyen egyszerű 🙂

Mindenre valamilyen névvel hivatkozunk, így egy weboldalra például a domain névvel. De a megnevezés többnyire egy összetett dolgot jelent.

Weboldal esetében: a domain név mögött ott van még egy webtárhely is, ahol a weboldal forráskódja és a tartalma kap helyet. Habár ezt is tovább lehetne részletezni, de kezdetnek inkább értelmezzük azt, hogy ki kicsoda ebben a négyes felállásban.

1.) Weboldal neve – domain

A weboldal nevét vagy más néven címét, szóval amivel hivatkozunk rá az a domain név, amit fentebb már kitárgyaltunk. Tulajdonképpen semmi más szerepe nincs, minthogy nevén tudjuk nevezni a weboldalt.

Hogyan szerezhetsz domain nevet?
Domain vásárláshoz hivatalos domain regisztrátort keress meg, például minket. 😊

2.) Weboldal tárhelye – hosting

A webtárhely neve gyönyörűen utal a funkciójára: tárolásra szolgál, ezzel lehet elhelyezni és elérhetővé tenni bizonyos adatokat a világhálón. A weboldalhoz kapcsolódó bizonyos adatokról pedig a következő bekezdések fognak szólni.

Hogyan szerezhetsz webtárhelyet?
Webtárhely szolgáltatást a tárhely szolgáltatók, más néven hosting cégek nyújtanak. Érdemes olyan szolgáltatót választani, ahol a domain és a tárhely szolgáltatás egyszerre igénybe vehető – mint például nálunk. 😊

3.) Weboldal motorja – forráskód

A forráskód, vagy képletesebb nevén a weboldal motorja teszi lehetővé azt, hogy a weboldal láthatóvá és működővé váljon. Megjeleníti a tartalmat (lásd később) és biztosítja, hogy ide-oda lehessen benne kattintgatni, aminek hatására újabb és újabb tartalmak jelennek meg.

Honnan lesz forráskódod?
Na, ez már egy külön szakma. Ha szuper weboldalt szeretnél, akkor az elkészítésével érdemes megbízni egy igényes webfejlesztőt vagy lehet kész megoldásokat választani (pl. WordPress), de ne lepődj meg, ha végül mégis egy fejlesztő szárnyai alatt kötsz ki. 😊

4.) Weboldal tartalma – kontent

A tartalom annak a sok-sok szövegnek az összessége, amelyek egy weboldalon olvashatók. De ebbe a kategóriába tartoznak a fényképek vagy videók is, amiket meg lehet nézni és információt nyújtanak a weboldal látogatójának.

Hogyan lesz tartalmad?
A weboldal tartalmát a weboldal tulajdonosának illik leírni, de az ütős szövegek megfogalmazását és látványos illusztrációk készítését is rábízhatod a megfelelő tartalomgyártó szakemberekre. 😊

A weboldalhoz tehát négy dolog szükséges.

Összességében működő weboldalról akkor lehet beszélni, hogyha egy 1) domain név megtekintésekor az egy létező 2) webtárhelyre van irányítva, ahol a weboldal 3) motorja gondoskodik valamilyen 4) tartalom megjelenítéséről.

1 hozzászólás a(z) “Mi kell a weboldalhoz?” című bejegyzéshez

Shirley Clapton szerint:

Nagyon köszönöm! Nagyon hasznos információk. Blogot akarok indítani, így ez a cikk nagyon hasznosnak bizonyult számomra. Körülbelül tizenhárom éves korom óta szeretnék saját weboldalt létrehozni. Aztán úgy döntöttem, hogy profi művész leszek. Manapság nagyon gyakran keresek inspirációt a művészek különféle weboldalain. Például nemrégiben találtam egy remek weboldalt, sok ötlettel és oktatóanyaggal: https://diysguide.com Szeretek ugyanúgy megosztani információkat az előfizetőimmel. Ezért szeretnék egy külön oldalt, ahová megmutathatom a munkámat, beszélhetek művészeti anyagokról és hasznos cikkeket tölthetek fel.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.