Szakmázás

Az Outlook és a Thunderbird is JÓ. De kinek melyik?

A Mozilla Thunderbird és a Microsoft Outlook a digitális világ két legismertebb e-mail kliense, a web és e-mail tárhely szolgáltatásunkat igénybe vevők kedvencei. A Mozilla Thunderbird és a Microsoft Outlook 365 ugyanazokat az alapvető funkciókat biztosítja a felhasználók számára, ráadásul mindkettő rendelkezik olyan fejlett biztonsági funkcióval, mint a tűzfal és a spam szűrő.

Sokan támogatják a Mozilla Thunderbird programot és kitűnőre értékelik. Mégis van egy másik csoport, akik inkább a Microsoft Office Outlook 365-öt részesítik előnyben az all-inclusive jellege miatt. Lássuk hát őket.

A Mozilla Thunderbird e-mail klienst Linux-ra fejlesztették, de ugyanolyan jól működik Windows-on és Mac-en is.

Ez a nyílt forráskódú, ingyenes levelezőprogram az e-mail fiók zökkenőmentes kezelése mellett számos csábító extra funkciót is tartalmaz, mint például a csevegési lehetőség, az RSS-hírolvasó és a hírcsoport-opció. Minden tekintetben testre szabható és igény esetén rengeteg bővítmény áll rendelkezésre még több funkció bevezetésére.

Erősségei:

  • A felhasználó több fület nyithat meg a navigációhoz.
  • Könnyen kezelhető. Pl. gyors keresés, szűrők, címkék, betekintő ablak.
  • Rengeteg, akár 10-15.000 e-mailt is kitűnően kezel.
  • Gyors és egyszerű e-mail archiválás gombnyomással.
  • Spam szűrő, vírusirtó és tűzfal a nagy fokú védelem érdekében.
  • Bővítmények telepíthetők a jobb kihasználhatóságért. Így csak az az extra foglal helyet a számítógépen, amit használni is szeretnénk.

Gyengeségei:

  • A felhasználói felület küllemét kevéssé fejlesztik. Ezért első ránézésre nem látszik modernnek, pedig működésében az!
  • A lassabb fejlesztés nem a stabilitásra és a biztonságra helyezi a hangsúlyt.
  • A tárgy mező néha ideiglenesen eltűnhet a listából.
  • A tárgyra kattintáskor nem mindig a megfelelő levelet nyithatja meg.

A Microsoft Outlook 365 több, mint levelező rendszer: egy hihetetlenül sokrétű információkezelő alkalmazás.


Asztali alapú e-mail rendszerként lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a Microsoft Exchange és SharePoint szervereken egy szervezetként dolgozzanak. Ez nagyon megkönnyíti a vállalkozás számára a csapatmunkát, fájlmegosztást.

Tárolás és megjelenítés szempontjából ellenben nem sok lehetőséget kínál. Habár az Outlook alapvető kapacitása 5 Gb, a felhasználók ezt igényeiknek megfelelően bővíthetik. Ezenkívül a Microsoft Outlook 365 lehetőséget ad a témák széles skálájából történő válogatásra, az elküldött e-mailek állapotának követésére és még sok minden másra.

Erősségei:

  • A kezdő lépések, tehát a postafiókok beállítása rendkívül gyors és egyszerű.
  • Szűrési lehetőség a beérkező e-mailek prioritása alapján.
  • Közvetlenül felhő szolgáltatásból is csatolhatók mellékletek az e-mailbe.
  • Gyors, automatikus keresés a Bing segítségével.
  • Hatékony spam szűrés és adathalász támadások kivédése.
  • Rengeteg beépített extra funkció érhető el automatikusan, külön telepítés nélkül.

Gyengeségei:

  • A részletek testreszabása bonyolult.
  • A Microsoft álnevein kívül nem támogatja egyéb álnév (alias) használatát.
  • Nem lehet szabályokat, zászlókat és mappákat létrehozni.
  • Minél több a levél, annál nagyobb az összeomlás esélye. Mindössze 5-8.000 db e-mailt tud biztonságosan kezelni. Ezt követően komplikált rendszergazdai manőverrel (új .pst fájl befűzése) lehet biztosítani a kifogástalan működést.

A Microsoft Outlook 365 és a Mozilla Thunderbird összevetése

Az alábbi táblázat szubjektív! A listába azok a paraméterek kerültek csak bele, amelyek véleményünk szerint fontosak és nem utolsó sorban érthetőek is a halandó emberek számára.

Thunderbird
Outlook 365
Ingyenesen letölthető és használható.Licencet kell vásárolni a használatához.
✔️ Windows, Linux, macOS, Unix és BSD
operációs rendszereken is működik.
✔️ Windows és macOS
operációs rendszeren működik
✔️ IMAP, POP3, SMTP támogatás✔️ IMAP, POP3, SMTP támogatás
✔️ Az elküldött e-mailek követhetők (megérkezett és tértivevény az olvasásról).✔️ Az elküldött e-mailek követhetők (megérkezett és olvasva).
✔️ Több, mint 1200 kiegészítő és bővítmény.✔️ Csak szabadalmaztatott bővítmények.
👍 Több postafiók esetén a levelek összevont mappákban is olvashatók.Több postafiókot csak külön-külön mappákban lehet kezelni.
Működés közben kihasználja az épp szükséges kapacitást, ameddig van rendelkezésre álló hely.😱 50 GB helyet foglal le előre a telepített verzió.
Csak bővítménnyel lehet időzíteni az e-mail küldést.👍 Lehet késleltetve küldeni az e-maileket.
✔️ Lehet Feladatokat is kezelni.Lehet Feladatokat is kezelni.
👍 Csevegés akár a feladatokhoz kapcsolódóan is (Google Talk, AIM, Yahoo!, Skype, QQ, MSN, ICQ, Jabber, IRC, XMPP, FB chat).Van mód a csevegésre, de kevesebb platform érhető el (Skype, IM cím).
👍 Névjegyek automatikusan hozzáadhatók a címjegyzékhez.Csak kiegészítővel oldható meg.
👍 Több naptárat is tud kezelni.Csak egy naptárat lehet kezelni benne.
Csak bővítménnyel lehet összekapcsolni Google Naptárral.👍 Google Naptárral összevonható.

Következtetés

Mindig az adott felhasználó igényeit figyelembe véve választható ki a leginkább megfelelő e-mail kliens. Viszont a saját tapasztalatainkra támaszkodva a mi véleményünk a következő:

Nagyobb üzleti vállalkozás számára megfelelő levelező rendszer lehet a Microsoft Outlook 365, mivel ilyen környezetben valószínűbb a szerteágazó funkciók kihasználása. Itt nem utolsó sorban rendszergazda is rendelkezésre áll a bonyolultabb beállítások elvégzésére.

Magánszemélyek, egyéni vállalkozók valamint kis létszámú cégek szempontjait figyelembe véve viszont inkább a Mozilla Thunderbird lehet a megfelelőbb. Nem csak az ingyenessége, hanem az egyszerű kezelés és kevesebb komplikáció miatt is.

Nem tudsz dönteni?

Ha a fentiek alapján sem tudsz dönteni, akkor neked most a legjobb (akár átmeneti) megoldás a szolgáltatód által nyújtott Webes levelező kliens, röviden WebMail. Ezt még csak telepíteni és beállítgatni sem kell, a használata pofonegyszerű! Bárhonnan könnyedén elérhető egy böngészőn keresztül és biztosítja az alapvető levélküldés és -fogadás lehetőségét.

Az ATW WebMail felülete például a https://mail.atw.hu címen érhető el azok számára, akik webtárhely vagy e-mail tárhely szolgáltatást vesznek igénybe nálunk.