Szakmázás

Kinek a POP3, kinek az IMAP?

Az e-mailek küldéséhez és fogadásához számtalan levelezőprogram létezik, amik közül ki-ki a szükségletei és ízlése szerint választhat. Ezek mind sokféle konfigurálási lehetőséget kínálnak, de már csupán néhány adat beállítását követően használható. Az ominózus kérdést azonban sehol sem lehet megúszni: a rejtélyes POP3 és IMAP közötti választást.

A szoftverek többnyire semmilyen támpontot nem adnak a választáshoz azon kívül, hogy bökj rá az egyikre. Pedig ez a leglényegesebb döntés az e-mail beállítás során! A jó választás a kényelmünket szolgálja, ám a tévedés megkeserítheti a mindennapokat.

Ha szeretnéd megismerni a levelezési protokollok működési elvét, az előnyeiket és hátrányaikat is leírjuk lentebb. Vagy csak az érdekel, hogy melyiket állítsd be? Alapvetően nagyot nem tévedhetsz, hogyha IMAP-ot állítasz be. Azonban a következő két egyszerű kérdés rávezet arra, hogy számodra melyik az előnyösebb az IMAP és a POP3 protokoll közül.

  • Az adott e-mail címet egyedül csak Te használod?
  • Mindig ugyanazon az eszközön (pl. csak a saját laptopodon) fogsz levelezni?

Csak akkor válaszd a POP3-at, ha biztosan mindenre igen a válasz. Amennyiben bármelyikre NEMmel válaszoltál, akkor kétségtelenül az IMAP lesz a megfelelő.

De nézzük meg, melyek a nemleges esetek, amik kifejezetten az IMAP mellett szólnak.

Leginkább céges viszonylatban fordul elő, hogy a központi e-mail címet több kolléga is használja. Ilyenkor a beérkező és kimenő leveleket mindenkinek látnia kell a gyors ügyintézés érdekében, ezért minden munkaállomáson elérhetővé teszik a levelezést. De a több eszközön való e-mailezés a privát szférában sem ritka, hiszen az asztali számítógép mellett bevett szokás az okostelefont és/vagy a táblagépet is levelezésre használni.

A levelezési protokollok ismeretében egyértelműen az IMAP szükséges akkor, hogyha több ember és/vagy több eszköz használja ugyanazt az e-mail címet. Lássuk miért:

A POP3 és az IMAP közötti különbség

A POP3 protokoll csak a bejövő leveleket kezeli oly módon, hogy azokat letölti a szolgáltató szerverről és időnként törli is onnan. A kimenő levelek csak azon az eszközön lesznek elérhetők, ahonnan küldték őket. Hosszútávon pedig a bejövők is csak azon az eszközön lesznek elérhetők, ami letöltötte. Ennek megfelelően, ha több eszköz (laptop és telefon) használná ugyanazt az e-mail címet POP3-mal, akkor bizonyos levelek csak az egyiken, bizonyos levelek csak a másikon lennének elérhetők, ami nagyon kellemetlen tud lenni.

Ezzel szemben az IMAP protokoll képes minden levelet szinkronizálni, tehát a bejövő leveleket letölteni és a kimenő levelek pedig feltölteni a kiszolgáló szerverre. A bejövő leveleket letölti az adott eszközre, viszont egy példánya a szerveren mindig elérhető lesz. A kimenő leveleket pedig minden eszközről ugyancsak feltölti a szerverre és azok a következő szinkronizáláskor az összes többi eszközre is letöltődnek. Rendszeres szinkronizálással minden levél minden eszközön elérhető lesz, függetlenül a küldés és fogadás helyétől.

IMAP előnyei, hátrányai

Kényelmes megoldás azokra az esetekre, ha több eszközön kell elérni a levelezést.

Hátránya, hogy az egyre gyűlő levelekkel idővel betelhet az e-mail tárhely a kiszolgáló szerveren. Ilyenkor pedig szükséges lesz a tárhely bővítése, vagy a hely felszabadítása a felesleges levelek törlésével/archiválásával.

POP3 előnyei, hátrányai

A kiszolgáló szerveren az e-mail tárhely kapacitása jobban kihasználható, mert a kimenő levelek sosem terhelik a tárhelyet, a bejövő levelek letöltés utáni automatikus törlésével pedig a foglalt hely hamar felszabadul.

Hátránya, hogy lehetetlenné teszi a több eszközön való levelezést adatvesztés nélkül.

Látható, hogy ami az egyik előnye, az a másik hátránya. Ezért nem mindegy, hogy hogyan döntünk a levelezőprogramok beállításakor!

Az alapvető működési elven túl természetesen POP3 és IMAP esetében is lehetőség van a szinkronizálás szofisztikált konfigurálására. Kellő ismeretekkel és odafigyeléssel tökéletesen testre szabható a le- és feltöltés, valamint az automatikus törlés lehetősége!