Szakmázás

Megoldható, hogy sose legyen áramszünet a szerverteremben?

IGAZ TÖRTÉNET ALAPJÁN
A dataland I. adatközpontunk monitoring rendszere jelezte, hogy valami probléma adódott az áramellátással. Az operátor meglepődése csak egyetlen pillanatig tartott, hiszen egyértelműen látszott: ÁRAMSZÜNET VAN! Pánik helyett rögtön felpattant és teljes higgadtsággal, céltudatosan elkezdte végrehajtani a vészhelyzeti forgatókönyvet, mert a szerverteremben ilyenkor sem állhat meg az élet.

Adatközpontunkban az áramszüneti protokoll tulajdonképpen teljesen automatizált, gépek gondoskodnak mindenről.

Az operátor legfontosabb feladata ilyenkor (is) a gépek megfelelő működésének ellenőrzése és az ahhoz szükséges feltételek megteremtése.

Hős operátorunk első útja tehát a szerverterembe vezetett, ahol a visszajelző lámpa ugyancsak a hálózati áram hiányára figyelmeztette. Megbizonyosodott az UPS-ek hibátlan működéséről és azt is ellenőrizte, hogy meddig tudják biztosítani a szerverek szünetmentes áramellátását. Ez átlagosan 30 perc szokott lenni és most sem volt másképp.

Fél óra nem kevés, de sietni kell, mert ebben az átmeneti időszakban kizárólag a szerverek áramellátása biztosított. Minden más áramfogyasztó berendezés – így például a klíma is lekapcsol, hiszen a legkiválóbb UPS-ek sem birkóznak meg minden terheléssel. Ezért nagyon fontos, hogy a lehető leggyorsabban átvegye az áramellátást a generátorunk. Mivel a szerverteremben minden rendben zajlott, az operátorunk átszaladt a generátor helyiségbe, hogy ezt a lépést is felügyelni tudja.

Ilyenkor az automatikus átkapcsoló elindítja a generátort és egy nagy mágneskapcsoló segítségével átállítja a betápot az ELMŰ hálózatáról a generátorra. Operátorunk a generátorvezérlőn azonnal látta, hogy ez a folyamat is sikeresen elindult. Amikor a generátor átvette a terhelést, látszólag máris helyreállt a rend: lett világítás, működött a klíma is és minden más elektromos berendezés is. De ezzel ugyebár az áramszünetnek még nem volt vége.

Az operátor biztos, ami biztos, megnézte a generátor üzemanyagszintjét és az most is majdnem tele volt. A generátorról való üzemelést így akár 12 óráig is fenn lehet tartani. Ha pedig még több időre lenne szükség, akkor a szerződött partnerünk szállítja az üzemanyag utánpótlást.

Egyébként minden héten üzemtesztet tartunk, ez az oka annak, hogy a rendszer ilyen gördülékenyen működött most is!
A hibalehetőség így szinte kizárt.

Mivel a rendszer stabilan működött, az operátor közben egyeztetett a házkezelővel és az ELMŰ-vel a hiba jellegéről és a várható elhárítás idejéről. Sejtése beigazolódott: a munkaidejének jelentős része az üzemanyagszint folyamatos ellenőrzésével fog telni. Még szerencse, hogy a generátort menet közben is lehetne tankolni!

Amikor végre visszajött az áram, 1-2 percnyi üzembiztos áramszolgáltatás elteltével a rendszer automatikusan visszakapcsolt a hálózatra és leállította a generátort. Az operátor fellélegzett, de a feladata ezzel még nem ért véget: ellenőrizte az UPS-ek logjait, a szervereket és nem utolsó sorban gondoskodott a generátor tankjának feltöltetéséről.

Ugye milyen jó a szünetmentesen működő szerver-hosting szolgáltatás?