Szakmázás

VPS/Webtárhely, mikor melyik?

Virtuális szerver vagy inkább webtárhely szükséges a weboldalamhoz?

Gyakran halljuk ezt a kérdést, így most elérkezettnek láttuk az időt egy rövid útmutató megírásának.

Fő különbségek

Ahhoz, hogy megfelelő döntést tudj hozni, nem árt tisztázni a főbb különbségeket. A virtuális szerver (más néven VPS, vagy VS) lényegében ugyanazt tudja, mint egy teljes szerver gép, tehát van rajta egy operációs rendszer (valamilyen Linux vagy Windows), az operációs rendszer futtatja a szolgáltatásokat ami a weboldalak működéséhez szükséges (webszerver, adatbázis szerver, FTP, stb.). Az erőforrások – mint processzor vagy memória – dedikáltak, tehát az adott virtuális gép számára kiosztott mennyiségek csak ahhoz a weboldalhoz tartoznak ami ezen a gépen kerül kiszolgálásra.

Ezzel szemben a webtárhely (más néven WH, vagy webhosting) a weboldal kiszolgálásához szükséges szolgáltatásokat “készen” kapja, a tárhely tulajdonosa nem fér hozzá az operációs rendszerhez, nem tud rá más szolgáltatásokat telepíteni (például egy játék szervert). Az erőforrások egy nagyobb szolgáltató esetén ugyan jellemzően elég nagyok, de ezeken több felhasználó osztozik. A tárhely szolgáltatások tartalmazzák a weboldalak futtatásához szükséges jellemző összetevőket, de ezek egyedi finomhangolására, vagy újak telepítésére nincs lehetőség.

Szükséges ismeretek

Mindkét szolgáltatás típus esetén szükséges legalább egy minimális informatikai tudás, a fő fogalmak ismerete. Ezek két csoportba oszthatók:

  1. webfejlesztői ismeretekre, illetve
  2. üzemeltetői ismeretekre

Az előző bekezdésben is említettük, hogy a virtuális szerveren (VPS) saját operációs rendszer fut, ezt a szolgáltatás igénylésekor az ügyfél “üresen” kapja, tehát csak maga az operációs rendszer van a gépen Internet eléréssel. Ez magában még nem tud weboldalt kiszolgálni, a szolgáltatásokat fel kell telepíteni, beállítani stb. Ehhez üzemeltetői ismeretek és gyakorlat szükséges. Ha ezekkel nem rendelkezel, akkor a döntés máris könnyebb, valószínűleg jobban jársz a webtárhely szolgáltatással, vagy ha más okból mégis elengedhetetlen a VPS, akkor rendszergazda segítségére lesz szükséged.

Tárhely szolgáltatás választása esetén üzemeltetői ismeretekre nem lesz szükséged, az operációs rendszer és minden más szolgáltatás folyamatos üzemben tartása a tárhely szolgáltató dolga. Ha a weboldalad készen áll a publikálásra, akkor csak fel kell töltened a tárhelyre és várni a látogatókat

Mikor válasszam a webtárhely szolgáltatást?

A weboldalak nagy százalékának megfelel a tárhely szolgáltatás, a legtöbb tartalom kezelő rendszer (WordPress, Joomla stb.) kifogástalanul fog működni rajta. Válaszd ezt, ha csak a weboldal elkészítésére szeretnél koncentrálni, és el akarod kerülni az üzemeltetéssel járó nehézségeket.

Webtárhely csomagajánlataink: https://atw.hu/webtarhely

Mikor válasszam a VPS szolgáltatást?

A fent leírtak alapján úgy tűnhet, hogy minden esetben egyszerűbb a tárhely szolgáltatást választani, mégis milyen esetekben kell a VPS?
Az egyik ilyen eset, ha nem, vagy nem csak weboldalt szeretnél futtatni a szerveren. Például egy vállalati weboldal mellett a fájlkiszolgálót is egy VPS-re helyezheted.

Szintén VPS-t érdemes választani, ha olyan programnyelven íródott a weboldalad, amit a tárhely szolgáltatók nem támogatnak. Jelenleg az osztott tárhely szolgáltatások többsége PHP alapú weboldalakat támogat MySQL adatbázissal, de vannak például Python vagy Ruby nyelveken írt webes szoftverek is.

Szükséged van parancssoros elérésre is a PHP-hez? Composert, NPM-et szeretnél használni?

Ezekben az esetekben szintén a VPS lesz a jó megoldás. Például ilyen jellemző eset a nagyobb PHP alapú framework-ok használata (Laravel, Symfony, Yii stb.)

Virtuális szerver csomagajánlataink: https://atw.hu/vps