Szakmázás

A szerver elhelyezés nagy kérdései irodai- és szervertermi környezetben

Szervertermi szolgáltatásunk sok éves története során sok-sok szerver szolgáltatás költözött hozzánk irodai környezetből változatos okokból, de lényegében minden eset a rendelkezésre állás javítására vezethető vissza. Ebben a bejegyzésben a szervertermi környezet előnyeit próbáljuk összeszedni.

Bármilyen kényelmesnek is tűnik a szolgáltatásunkat biztosító szervereket az irodánk eldugott helységeibe rejteni, hosszú távon ez a megoldás sok problémát szülhet.

Ez a megoldás még tesztelésre használt, vagy nem kritikus szerverek esetén is járhat kellemetlenségekkel – gondoljunk csak a szorgalmas takarítóra, aki a sarokba szorult pók kergetése közben lerántja a szervereket – hát még éles szolgáltatások esetén, ahol minden kiesés számszerűsíthető pénzveszteséget eredményez.

A szervertermek jellemzően fel vannak készítve a szerverek üzemeltetéséhez szükséges összes igény kiszolgálására, így az irodai környezet előnyeit jelentő tényezők kiváltására is.

Milyen előnyöket lehetne felhozni az irodai környezet mellett, és milyen megoldásokkal szolgálnak erre a szervertermek?

„A szerver közel van, ha lefagy vagy bármilyen probléma van vele, könnyen elérjük”

Igen, ez kétségkívül igaz, de gondoljunk bele mi van, ha a probléma hétvégén vagy ünnepnapon történik? Akkor is lesz valaki az irodában aki hozzáfér a géphez, tudja is mit kell vele csinálni? Be lehet jutni az irodába ilyen napokon? A szervertermek ügyeletes operátora minden nap 0-24 várja a hívásokat, e-maileket, egy-egy szerver újraindítás a megfelelő azonosítást követően pár perc alatt megtörténik.

„Itt nem szokott áramszünet lenni”

Az irodai vagy lakossági áram szolgáltatás rendelkezésre állása a nagyvárosokban tényleg elég jó, ennek ellenére előfordulnak kiesések, illetve hosszú órákig tartó karbantartások és bővítések. Egy nagyobb teljesítményű szerver szünetmentes tápellátására alkalmas UPS bizony nem olcsó, és a kapacitása se végtelen. Mennyivel egyszerűbb, ha a szerverterem gondoskodik erről szünetmentes áramellátással, automatikusan induló generátorral? (sokkal egyszerűbb 🙂 )

„Nem baj ha hangos, amúgy is zajos az iroda”

Egy modern szerver nem hangos, amíg nincs rajta nagy terhelés, nem koszos a hűtője, illetve amíg nem egész nap kell mellette ülni. A szerverteremben nem nagyon zavar senkit, ha hangos; az irodai dolgozók pedig produktívabbak, ha nem zúg a fejük mellett a szerver. Ez egy klasszikus win-win szituáció.

„A lányok úgyis mindig fáznak, nem baj ha fűt a szerver”

Igen, ez egy klasszikus probléma, az irodai alkalmazottak egy része fázik, míg mások izzadnak azonos hőmérséklet mellett. Nincs rá jó megoldásunk, de az biztos, hogy az irodai légkondicionálókat nem a szerverek által termelt hőterhelésre méretezik. Arról nem is beszélve, hogy ha a klíma tönkremegy, pár szerver 1-2 nap alatt szaunát csinál az irodából. Egy szerverterem redundáns, ipari klímákkal biztosítja a stabil hőmérsékletet, a hideg-meleg folyosók miatt a szervereken keresztül áramlik a hideg levegő és nem a saját maga által termelt meleg levegőt szívja vissza.

„Gyors Internetünk van”

Valóban az lehet, de biztosan elég lesz akkor is, ha az irodai dolgozók használják és a szerver is? Van fix IP cím a szolgáltatáshoz? Ezekkel a kérdésekkel a szerverteremben nem kell foglalkozni, alapértelmezetten rendelkezésre állnak, szemben egy lakossági vagy üzleti Internet csomaggal, ami nem biztos hogy minden esetben elegendő.

Van még kérdés? Állunk rendelkezésedre!

Szerver-hosting szolgáltatásunkat azoknak ajánljuk, akik a szervereiket professzionális környezetben szeretnék üzemeltetni. Tudj meg mindent a szerver elhelyezésről a weboldalunkon: https://atw.hu/szerver-hosting