Szakmázás

A tökéletes domain név kiválasztása

A tökéletes domain név egyszerűen frappáns és a felhasználás célját szolgálja. Habár a keresgélés folyamán sok domain ötlet már foglalt lehet, de némi kreativitással és a technikai lehetőségek ismeretével továbbra is lehet igazán előnyös domain neveket találni.

Technikai és jelentésbeli tudnivalók kapcsolata

A domain név alapvetően két részből áll: a pont előtti és utáni részből, ami a lehetőségeket megsokszorozza. 

A tökéletes domain eleje és vége egymást erősítve,
logikusan utal a domain névvel elérhető vállalkozásra.

Az első fele maximum 63 karakter lehet és szinte teljesen szabadon variálható az abc betűiből, számjegyekből és kötőjelekből. Illetve néhány védett szót kerülni kell. A magyar regisztrációs feltételeket a tudástárba gyűjtöttük össze, más esetekben lehetnek apróbb eltérések.

A pontot követő végződést pedig az úgynevezett domain TLD -k közül választhatjuk ki. A TLD-k informatív részei a domain névnek. Tulajdonképpen tartományokat határoznak meg angol nyelvű rövidítésekkel, amelyek alapja lehet földrajzi (.hu Hungary, .eu Europe stb.) vagy fogalmi csoportosítás (.com Company, .info Information stb.). 

Mi legyen a domain eleje?

Azt általában már előre lehet tudni, hogy milyen célból ruházunk be egy új domain névre és ez alapján kell megalkotni a domain első felét

Üzleti célok esetén már-már kötelező jellegű lefoglalni a szervezet nevével megegyező domain nevet. De magáncélú felhasználás esetén is megfontolandó a személy nevével megegyező domainre lecsapni – ha az még szabad.

A név mellett leginkább a végzett üzleti tevékenységre utaló szavak lefoglalása javasolt. Ez lehet akár egy márka, brand vagy termékcsoport, szolgáltatás megnevezése is. Az elterjedt termékek és szolgáltatások nevei és azok szinonimái többnyire már gazdára leltek. Ilyenkor célravezető azt a cégnévvel és/vagy a célközönséggel és/vagy a helyszínnel kombinálva lefoglalni a domain nevet, tetszőlegesen kötőjellel elválasztva vagy anélkül.

Például:
Ha egy Kis Bianka nevű egyéni vállalkozó hölgyek frizuráját készíti el zuglói szalonban, akkor a noi-fodrasz.hu vagy a zugloi-noi-fodrasz.hu vagy a kisbiankafodrasz.hu neveket is érdemes ellenőriznie.

Ezen javaslatok mindegyike szabad a cikk írásakor.

Fontos figyelni arra, hogy márka és brand név, illetve bármilyen védjegy csak akkor szerepelhet a domain névben, ha az a sajátunk vagy a tulajdonosa hivatalosan hozzájárul. Sőt, az önkormányzatok is rendelkezhetnek a településük nevének használati jogáról (a példában szereplő Zugló is). Ezért ilyenkor névhasználati engedélyt kell kérni az illetékes szervezettől, amit sok helyen ingyen kiállítanak, de bizonyos esetekben (például Budapesten) akár díja is lehet. Ha viszont egy szervezet utólagosan indít eljárást egy jogsértően használt domain név ügyében, akkor a domaint visszavonhatják és az is előfordulhat, hogy kártérítést kell fizetni. Nem beszélve arról az anyagi veszteségről, amit mondjuk egy forgalmas webáruház címének váratlan megszűnése okozhat.

Mi legyen a domain vége?

A domain végződését a domain néven elérhető témához és annak célközönségéhez kell igazítani. A megfelelő TLD kiválasztásához elsőrendű kérdés, hogy földrajzilag hol vagy milyen nyelvterületen fogjuk használni? Illetve az sem elhanyagolható, hogy mekkora kultúrája van a speciális TLD-k használatának vagy inkább a megértésének?

Ahogy fentebb már szóba került: a TLD lehet földrajzi területre utaló, mint ahogy a .hu Hungary vagyis Magyarország jele vagy a .eu, ami Európát jelöli és természetesen minden országnak van saját TLD-je.

Azt viszont szem előtt kell tartani, hogy az országkód szerinti végződéssel történő domain regisztrációt az adott országok bizonyos feltételekhez köthetik. Például ahhoz, hogy az igénylő cégnek helyi címmel kell rendelkeznie. Ezekre a feltételekre a regisztrációs folyamat során garantáltan fény fog derülni.

Például:
A vállalkozás helyének megfelelő
országkód szerinti legfelső szintű tartomány.

Az országokon kívül számos fogalmi szempontból kategorizáló domain végződés is elérhető, amelyek figyelemre méltóak lehetnek a vállalkozások számára.

A legelterjedtebbek ezek közül:

  • .com a company szó rövidítéséből, a cégek domain tartománya,
  • .biz a business kiejtés szerinti rövidítésével az üzleti tartomány,
  • .net a network rövidítésével eredetileg hálózati, de manapság inkább az internetes vállalkozások tartománya,
  • .info az information rövidítésével elérhető tájékoztatási célú dolmain nevek tartománya,
  • .org pedig az organization rövidítésével elérhető szervezetet jelölő tartomány.

Speciális végződések is a teljesség igénye nélkül:

  • .app az application rövidítésével elérhető alkalmazások tartománya,
  • .store végződés a jelentése alapján a boltok tartománya,
  • .pics a képekkel foglalkozó domainek tartománya,
  • .tel pedig a telefonnal kapcsolatos tartomány.

Ezek a végződések is magukért beszélnek (persze angolul), ezért rendkívül kreatívan lehet használni őket a kapcsolódó üzleti szférákban!

Magyar vállalkozás elsődlegesen .hu domaint regisztráljon, mert magyar viszonylatban ez a legkézenfekvőbb. Emellett európai piacon működő cégnek versenyelőnyt jelenthet a .eu domain, nemzetközi viszonylatban pedig mindenképp be kell ruházni egy domain névre a .com, .biz, .net és társai közül . A speciális végződések kipróbálása sok kockázatot nem jelent, viszont a kreatív használatuknak számtalan kedvező hozadéka lehet.

Jó tudni, hogy egy vállalkozás több domain nevet is használhat, akár ha ugyanazt a weboldalt kívánja elérhetővé tenni rajta különböző nyelveken, akár ha csak levédeni szeretné a későbbi terjeszkedéshez.