ATW hírek

Digitális aláírás

A koronavírus-járvány következtében megnőtt a távmunkában otthonról dolgozók száma az ügyfeleink körében is. Ezért egyre nagyobb az érdeklődés a papírmentes ügyintézés iránt.

Cégünk internetes szolgáltatásokat nyújt, ezért a kezdetek óta törekszik az elektronikus ügyintézés lehetőségére. A legtöbb szolgáltatásunk igénybevételéhez elegendő elfogadni az ÁSZF-et (Általános Szerződési Feltételek) a megrendeléskor, amely esetben aláírásra egyáltalán nincs szükség. A szolgáltatások további kezelése pedig az iADMIN felületen zajlik az ügyfélszolgálati iroda helyett.

Néhány szolgáltatáshoz (például a domain hordozáshoz) azonban elengedhetetlen bizonyos dokumentumok kitöltése, sőt esetenként indokolt az egyedi szerződéskötés is. Ez viszont nyomtató és szkenner nélkül is megvalósítható digitális aláírással, pontosabb kifejezéssel élve elektronikus hitelesítéssel.

Egy korábban szkennelt aláírás rámásolása nem minősül elektronikus hitelesítésnek, helyette megmutatjuk a jó megoldást!

Az országszerte elfogadható digitális aláírás, az AVDH


A Magyarországon jó néhány éve elérhető Ügyfélkapu rendszerben számos hivatali ügyet el lehet intézni. Kevéssé ismert, de annál hasznosabb funkciójával saját kezű aláírásnak megfelelő igazolás biggyeszthető bármilyen pdf formátumú dokumentumra, szerződésre.

Egy cég ügyvezetője, mint a jogi személy képviselője által végzett digitális aláírás a cég jognyilatkozatának tekinthető.

Az elektronikus aláírás lehetősége a magyarorszag.hu felületen a „Hitelesítés” becenévre hallgató menüpontban érhető el jelenleg: https://magyarorszag.hu/szuf_avdh_feltoltes. A Hitelesítés, teljes nevén Azonosításra Visszavezetett Dokumentumhitelesítés szolgáltatás (AVDH) azok számára érhető el, akik elfogadják a szolgáltatás ÁSZF-ét és rendelkeznek Ügyfélkapu hozzáféréssel.

A hitelesítésre feltöltött pdf dokumentum a Központi Azonosítási Ügynök ellenőrzését követően egy meghatalmazo.xml melléklettel lesz ellátva. Ezt követően az “aláírt” fájlt le lehet tölteni, vagy elküldeni egy megadott e-mail címre.

A pdf melléklete voltaképpen egy igazolás, ami az elektronikus ügyintézés részletszabályairól szóló kormányrendeletre és a polgári perrendtartásról szóló törvényre hivatkozva igazolja, hogy a dokumentum hitelesítését az Ügyfélkapun bejelentkezett és azonosított ügyfél az adott időpillanatban elvégezte.

Persze mindez csak akkor lesz érvényes, hogyha az igazoláson szereplő ügyfél adatai ugyanúgy szerepelnek az eredeti pdf-en is.

Ezért ha a cégünkkel való szerződéskötéskor előnyben részesíted a digitális aláírást, akkor feltétlenül jelezd az ügyintézőnknek.

Miért kell előre jelezni a digitális aláírást?

Saját kezű aláíráskor elegendő kevesebb személyes adat feltüntetése bizonyos dokumentumokon és ok nélkül nem is kívánunk a szükségesnél több személyes adat birtokába kerülni. Ezért a dokumentumokra csak akkor vezetjük fel az aláíró születési nevét, születési helyét és dátumát, valamint az édesanyja nevét, hogyha az elengedhetetlen. Például AVDH hitelesítés esetén.

Hogyan kell ellenőrizni a digitálisan aláírt dokumentumot?

A legtöbb pdf olvasó szépen mutatja a dokumentum jobb felső sarkában a jelet, miszerint a dokumentum digitális aláírással lett ellátva. Ez már fél siker.

Hogyha biztos akarsz lenni abban, hogy a hitelesített dokumentumot el fogja fogadni a másik fél, akkor mindenképp ellenőrizni kell, hogy az aláírandó pdf dokumentumon szereplő ügyféladatok megegyeznek-e a hitelesítő igazoláson szereplő ügyféladatokkal.

Sajnos azonban az igazolás adattartalmát nem mindegyik szoftverrel lehet megnézni (Szerk. megj.: a cikk írásakor)!

Az adattartalom ellenőrzésére megfelelő eszköz például az ingyenes Adobe Acrobat Reader, vagy a Mozilla Firefox böngészőprogram beépített pdf megjelenítője. Bármilyen szoftvert használsz, a lehetőséget érdemes a bal felső sarokban keresni először.

Általában a pdf olvasók bal oldali menüsávjában érhetők el a pdf mellékletei. A mellékletek egyezményes jele a gemkapocs, tehát a gemkapocs alakú ikonra kell kattintani a mellékletek (csatolmányok) listázásához.

Ha minden jól megy, akkor egy digitálisan aláírt pdf-ben a digitálisan aláírók számának megfelelő számú melléklet lesz elérhető. A melléklet – jelen esetben az igazolás – nevére kattintva az egy új ablakban fog megnyílni, így az adattartalom könnyen összevethető a két okiraton.

Cégek közötti szerződéskor ilyenkor is elvárható a képviseletre jogosult személy hatályos aláírási címpéldányának csatolása. Ez ugyancsak megerősíti az igazoláson szereplő adatokat.

Hogyha az azonosított ügyféladatok nem egyeznek meg vagy hiányosak,
akkor hiába van hitelesített jelzés a dokumentumon,
az mégsem lesz elfogadható.

A valótlan adatokat tartalmazó dokumentum javításáról gondoskodni kell.

Amennyiben az igazoláson található adatok elavultak, akkor azok frissítését a magyarorszag.hu Ügyfélkapuján keresztül lehet kezdeményezni. Hogyha az aláírandó dokumentum adatai nem helytállóak vagy hiányosak, akkor a dokumentum kiállítójánál kell érdeklődni a szükséges lépések felől.

Esetünkben e-mailben kell jelezni a valós adatokat és annak megfelelően kérni a dokumentum helyesbítését. Kivéve, hogyha a dokumentumot a weboldalunkról töltötted le és te magad töltötted ki, mert ez esetben a javítást is el tudod végezni 😊.