Betelt postafiókból levelek végleges törlése

Bármilyen levelezőprogram használata mellett igénybe vehető a WebMail szolgáltatás, ahol a levelező szerveren tárolt levelek közvetlenül elérhetők és törölhetők. Tehát a WebMail-en helyesen elvégzett törlési művelet biztos végleges törlést és tárhely felszabadítást jelent.

Végleges törlés ettől függetlenül a telepített levelezőprogramokban is elvégezhető, amelyekről szintén írunk az alábbiakban, a teljesség igénye nélkül.

Webmail

Végleges törlés manuálisan

A https://mail.atw.hu WebMail felületen törölt levelek a Kuka elnevezésű mappába kerülnek. A Kukából törölt levelek pedig véglegesen eltávolításra kerülnek, amivel hely szabadul fel a tárhelyen.


Végleges törlés automatikusan

A eállítások > Szerverbeállítások menüpontban, a Karbantartás részen beállítható, hogy a Kuka automatikusan ürítésre kerüljön kilépéskor. Így a kuka tartalmát nem kell manuálisan törölni, mert ez végrehajtásra kerül kijelentkezéskor. Ehhez a „Törölt elemek mappa ürítése kilépéskor” feliratú jelölőnégyzetet kell bekapcsolni, majd a Mentés gombra kattintva véglegesíteni a módosítást.

Thunderbird – IMAP beállítás esetén

Végleges törlés manuálisan

A levelezőprogram mappáiban törlés esetén a levelek a Törölt elemek elnevezésű mappába kerülnek. Ha a Törölt elemek mappából is töröljük a leveleket, akkor azok a szerveren is véglegesen törlődni fognak, mert IMAP beállítás esetén minden mappa szinkronizálásra kerül. Ez a kétlépcsős törlési folyamat lerövidíthető az alábbiak szerint.


Végleges törlés automatikusan

Az Eszközök > Postafiókok beállításai menüpontra kattintva megjelenő panelen a Kiszolgáló beállításai almenüponton belül a Kiszolgáló beállításainál testre szabható az Üzenet törlés mechanizmusa. Amennyiben itt a „Törlés azonnal” lehetőség van bekapcsolva, akkor a törlés azonnal végbemegy a Törölt elemek mappába helyezése helyett.

A módosítás a panel alján található OK gombra kattintva lesz végleges.

Az Eszközök > Postafiókok beállításai menüpontra kattintva megjelenő panelen a Szinkronizálás és tárhely almenüben a Lemezterület résznél található meg a lemezterület automatikus felszabadítására vonatkozó lehetőségek. A lemezhely felszabadítása céljából a régi üzenetek véglegesen törölhetők, a helyi másolatok és a távoli kiszolgálón lévők egyaránt. Két törlési opció közül lehet választani.

A "Minden üzenet törlése, kivéve az utolsó [szám] üzenet" lehetőséget választva beállítható, hogy az újonnan bejövő levelekből szám szerint hány darabot tartson meg a rendszer, a többi korábban beérkezett levél törlésre kerül. Az „Üzenetek törlése, ha régebbiek, mint [szám] nap” lehetőséget választva megadható, hogy a bejövő levelek szám szerint hány nap után kerüljenek törlésre.

A módosítás a panel alján található OK gombra kattintva lesz végleges.

Thunderbird – POP3 beállítás esetén

POP3 beállítás esetén a levelek a letöltésével együtt automatikusan törlődnek a szerverről. Kivéve akkor, hogyha az Eszközök > Postafiókok > Kiszolgáló beállításai almenüponton belül a Kiszolgáló beállításainál másképp nem rendelkeztünk az üzenetek megtartásáról a kiszolgálón.

Hogyha itt az „Üzenetek megtartása a kiszolgálón” jelölőnégyzet be van kapcsolva, akkor a végleges törlésről az alábbiakban rendelkezni kell. A „Legfeljebb [szám] napig” lehetőséget bekapcsolva a megadott számú nap után a levél automatikusan törlődik a levelező szerverről. A „Letörlésükig” lehetőséget választva a végleges törlést manuálisan kell végrehajtani.
A módosítás a panel alján található OK gombra kattintva lesz végleges.

Az Eszközök > Postafiókok beállításai menüpontra kattintva megjelenő panelen a Lemezterület almenüben a lemezterület automatikus felszabadítására vonatkozó lehetőségek. A lemezhely felszabadítása céljából a régi üzenetek véglegesen törölhetők, a helyi másolatok és a távoli kiszolgálón lévők egyaránt. Két törlési opció közül lehet választani.

A „Minden üzenet törlése, kivéve az utolsó [szám] üzenet” lehetőséget választva beállítható, hogy az újonnan bejövő levelekből szám szerint hány darabot tartson meg a rendszer, a többi korábban beérkezett levél törlésre kerül. Az „Üzenetek törlése, ha régebbiek, mint [szám] nap” lehetőséget választva megadható, hogy a bejövő levelek szám szerint hány nap után kerüljenek törlésre.

A módosítás a panel alján található OK gombra kattintva lesz végleges.

Outlook – POP3 beállítás esetén

POP3 beállítás esetén a levelek a letöltésével együtt automatikusan törlődnek a szerverről. Kivéve akkor, hogyha másképp nem rendelkeztünk Ennek ellenőrzéséhez az Eszközök > Fiókbeállítások… menüpontban a megfelelő postafiók kijelölését követően a [Módosítás…] gombra kell kattintani.
A megjelenő panelen a [További beállítások…] gombra kell kattintani.

Hogyha a megjelenő újabb panel [Speciális] fülén belül a Kézbesítés résznél meg van jelölve „Az üzenetekből egy példány a kiszolgálón marad” opció, akkor a végleges törlésről az alábbiakban rendelkezni kell.

Az „Eltávolítás a kiszolgálóról [szám] nap után” lehetőséget bekapcsolva a megadott számú nap után a levél automatikusan törlődik a levelező szerverről. Az „Eltávolítás a kiszolgálóról a ’Törölt elemek’ mappából való törléskor” lehetőség bekapcsolásával szerverről való végleges törlés is megtörténik, amikor a „Törölt elemek” mappában törlünk.