Weboldal visszaállítása

Egy weboldal visszaállítása az FTP tárhelyen tárolt fájlok biztonsági mentésének felhasználásával lehetséges. A modernebb és komplexebb weboldalak többsége adatbázis kapcsolatot is használ, ezért az ilyen oldalak fájlszintű visszaállítása nem feltétlenül elegendő, szükség lehet az adatbázis biztonsági mentésének felhasználására is.

Fájlok biztonsági mentésének letöltése

Az iADMIN.hu felületre belépve a Webtárhely menüpont alatt a tárhely listából kiválasztja az érintett tárhelyet (Tárhely kezelése gombra kattintva), majd az "FTP" fül alatt a "Biztonsági mentések" sor mellett a "Mentések listája" gombra kattintva érhetőek el az opciók. A tárhelyről készült FTP mentést az adott dátumra kattintással lehet letölteni a tárhelyre.

A kiválasztott mentés a tárhely gyökerében elérhető backup könyvtárba egy tömörített fájlként fog megjelenni.

A mentés elkészülte az adatok mennyiségének függvényében akár hosszabb időt is igénybe vehet és a tárhely megtelítődését is eredményezheti, ezért célszerű az időpont kiválasztása előtt az aktuális (problémás) verziót letölteni és letörölni a tárhelyről.

Adatbázis biztonsági mentésének letöltése

Az adatbázis szervert használó weboldalak megfelelő visszaállításhoz a fentebb említett adminisztrációs felületen (a tárhely adatlapján) az "Adatbázis" fül alatt van lehetőség kezdeményezni egy korábbi állapotnak a letöltését. A lapon a "biztonsági mentések" gombra kattintva szintén elérhető több időpont opció, ahol értelemszerűen az FTP mentéssel azonos dátumot kiválasztva célszerű kezdeményezni a letöltést.

Weboldal visszaállítása a mentések felhasználásával

Az FTP és az adatbázis mentések elkészülte után a backup nevű könyvtárból le kell tölteni az állományokat, majd a tar.gz fájlkiterjesztésű fájlt ki kell csomagolni, és annak tartalmát fel kell tölteni az FTP tárhely gyökérkönyvtárába. A fájlok feltöltésével az oldal egy korábbi állapotának visszaállítása fájlszinten megtörtént.

Az adatbázis használata esetében viszont szükséges még belépni a phpMyAdmin felületünkre (https://mysql.hosting.atw.hu), ahol a korábbi tartalmat ki kell törölni az adatbázis összes táblájának eldobásával. Természetesen az aktuális (problémás) verziót ebben az esetben is le lehet tölteni az "Exportálás" menüpont alatt. A lementett .sql.gz fájlkiterjesztésű fájlt pedig szintén ki kell csomagolni, és a .sql fájlt az "Importálás" fül alatt be kell tallózni. A sikeres importálás után nincs további teendő, tehát a webtárhely szolgáltatáson futó weboldalát sikeren visszaállította.