Normál újraindítás

Ha valamilyen adminisztrációs okból szükséges a virtuális szerver újraindítása, akkor ezt egy fizikai géppel egyező módon az operációs rendszerből érdemes kezdeményezni a távoli elérésen keresztül. Az újraindítás folyamatát érdemes akár VNC, akár az adminisztrációs SSH elérés konzol menüpontjában felügyelni, mivel ezek az elérések akkor is működnek, ha a gép normál távoli elérét biztosító szolgáltatás már nem fut.
Amennyiben a virtuális szerveren futó operációs rendszer engedélyezi, akkor az adminisztrációs felületeink újraindítás menüpontjával is kezdeményezhető a folyamat.

Újraindítás elérhetetlen szerver esetén

Ha a szerver, vagy valamelyik szolgáltatás elérhetetlensége miatt szükséges az újraindítás, akkor érdemes először megbizonyosodni a gép állapotáról az adminisztrációs SSH felületén található konzol, vagy VNC kapcsolat segítségével. Ezzel elkerülhető az olyan helyzet, amikor szabálytalan újraindítás miatt keletkezik adatvesztés, miközben csak egy adott szolgáltatás állt le (ami az adminisztrációs elérésen kerszetül újraindítás nélkül is megoldható).
Ha ténylegesen csak a gép újraindítása jelent megoldást, akkor az iadmin.hu felületünkön vagy az SSH admin felületen található újraindítás funkció használata javasolt először. Ha a gép erre nem reagál, akkor az azonnali leállítás funkciót szükséges használni, ez biztosan leállítja a szervert, ez után a felületeinken az indítás funkcióval a gép újra futtatható.

Funkciók magyarázata

  • leállítás: a gép power gombjának megfelelő funkciót kezdeményezi
  • újraindítás: a gép power gombjának megfelelő funkciót kezdeményezi, majd elindítja a szervert
  • azonnali leállítás: a gép feltétel nélküli leállítása, lényegében a táp kihúzásának felel meg
  • indítás: nem futó gép indítására használatos