Mi a különbség az IMAP és a POP3 között? Melyiket válasszam?

A levelezőprogramok a POP3 protokoll beállításával letöltik a leveleket a szerverről és az alapértelmezett beállítások szerint azonnal (vagy meghatározott időszakonként) törlik is onnan. Ez esetben a kiszolgáló szerver csak a bejövő leveleket tárolja átmeneti jelleggel.

Ezzel szemben az IMAP protokoll beállítása mellett a levelezőprogram folyamatosan szinkronizál a kiszolgáló szerverrel és a bejövő levelek mellett a kimenő leveleket és az egyéb mappákat is a kiszolgáló szerveren tárolja.


A POP3 előnyei:
- a letöltött levelek internet nélkül, offline módban is elérhetők
- a kiszolgáló szerveren az e-mail tárhely kapacitása jobban kihasználható, hiszen a letöltött levelek már nem foglalnak helyet a szerveren

A POP3 hátrányai:
- a letöltött levelek (idővel) véglegesen törlődnek a szerverről
- csak abban a levelezőprogramban lesz elérhető (olvasható) a levél, amelyik letöltötte
- az elküldött levelek, piszkozatok csak abban a levelezőprogramban lesznek elérhetők, amelyben létre lettek hozva


Az IMAP előnyei:
- a kiszolgáló szerveren mindig elérhető a teljes levelezés
- több készüléken beállítva is mindig minden levél elérhető legyen szó az elküldött vagy piszkozatként létrehozott levelek is

Az IMAP hátrányai:
- az elavult levelek végleges törlését manuálisan kell elvégezni
- a kiszolgáló szerveren nagyon sok helyet foglalhat, ezért nagyobb tárhely előfizetés szükséges hozzá


POP3 javasolt

POP3 használata csak akkor javasolt, hogyha csak egyetlen egy készüléken (pl. személyi számítógépen) használják az adott e-mail címhez tartozó postafiókot.

IMAP javasolt

IMAP használata javasolt minden olyan esetben, hogyha az e-mail címhez tartozó postafiók több készüléken is használatban van, például az otthoni személyi számítógép mellett mobiltelefonon, táblagépen, laptopon vagy céges számítógépen webes levelező kliens igénybevételével.