A DNS a Domain Name System szavak kezdőbetűiből álló rövidítés. Ez a szolgáltatás felelős azért, hogy a domain névhez tartozó webes szolgáltatások használatakor a megfelelő szerverhez jusson a kliens. Például a böngésző az oldalt kiszolgáló webszerver címét ilyen módon kapja meg.

Domain név DNS rendszer alap fogalmai

A domain nevekhez minimum 2 névszerver megadása szükséges, a névszervereken azonos rekordok vannak. A névszerveren található rekordok határozzák meg, hogy az adott szolgáltatást melyik szerver szolgálja ki.

A DNS rekordok 4 értéket tartalmaznak: Rekord, TTL, Típus, Érték

Rekord mező

Ez határozza meg, hogy melyik aldomainre vonatkozik az adott rekord. Például értéknek meg lehet adni a * karaktert ha minden aldomainre vonatkozik (valami.domainnev.tld), vagy a @ karaktert ha a domain név magában értendő (domainnev.tld). Ugyanígy lehet egy tetszőleges szó is, mint blog ha a blog.domainnev.tld rekordját kívánja meghatározni.

TTL mező

Ez az érték azt jelzi, hogy hány másodpercig érvényes a névszervertől lekért érték. Egy weboldal lekérés után, akkor a következő kérelemnél a TTL lejáratáig nem kell újra megkérdezni a névszervertől hogy milyen IP címen van az oldal (az előzőleg beszerzett címhez kerül a kérés). Általában az 1 óra (3600 másodperc) egy használható érték, de olyan esetben amikor az érték változni fog a közeljövőben, érdemes lejjebb venni hogy minél hamarabb érvényesüljön az új beállítás.

DNS rekord típusok

"A" rekord

Ez a rekord a domain nevek webes kiszolgálásáért felelős szerver címét tartalmazza. Pl.:

rekord TTL típus érték
blog 3600 A 88.151.96.8

A fenti példa azt jelenti, hogy a blog.domainnev.tld címet kiszolgáló webszerver a 88.151.96.8 IP címen érhető el.

"MX" rekord

Ez a rekord felel a levelezőszerver címének meghatározásáért, tehát az értéke a levelezőszerver címe. Például.:

rekord TTL típus érték
@ 3600 MX 10 mail.atw.hu.

Ebben az esetben a @domainnev.tld email címek kiszolgálásáért felelős szerver a mail.atw.hu Az értékben szóközzel elválasztva prioritást kell megadni, majd a szerver címét. A szerver címe után a lezáró pont karakter szükséges minden olyan esetben, amikor az érték után nem a saját domain neve van. Például ha "10 mail" érték van megadva lezáró pont nélkül, akkor automatikusan a mail.domainnev.tld címet érti alatta a rendszer.

CNAME rekord

Ez a rekord az "A" rekordhoz hasonló, annyi különbséggel, hogy az értéke nem IP cím hanem host (tehát egy másik domain). Akkor érdemes használni, ha a weboldalt kiszolgáló szerver IP címe változhat, de a domain neve állandó (IP cím változás esetén nem kell minden kiszolgált domain zónáját módosítani mivel a host szerepel benne). Fontos hogy @ CNAME nem létezhet, tehát ilyen módon a domain név magában nem irányítható át (domainnev.tld magában www vagy bármi nélkül). Ha csak CNAME rekordot adott meg a szolgáltató, akkor a @ rekord teljes elhagyása és a * vagy www CNAME felvétele lehet erre megoldás, mivel a rekord hiánya esetén a www címen keresi a böngésző az oldalt. Jobb megoldás ha egy olyan webszerver IP címe kerül a @ értékhez, ami átirányít a megfelelő címre.
A CNAME rekordok esetén is szükséges a lezáró pont ha a rekord nem az adott domain másik aldomainjére mutat.

rekord TTL típus érték
ftp 3600 CNAME ftp.hosting.atw.hu.

DNS zóna szerkesztése

A domain nevek átirányításához vagy a levelezés használatához szükség lehet a domain nevek DNS rekordjainak módosítására. A rekordok szerkesztésére az iadmin.hu felületen van lehetőség.
A rekordok mentését követően a névszerverre 2 percen belül kerülnek ki az új értékek.

Figyelem: a rekordok tényleges frissülése a korábbi TTL lejáratát követően történik meg.

A felvett rekordok ellenőrzésére a dig parancs használható (a legtöbb linux disztribució tartalmazza vagy csomagkezelőből telepíthető). Windowson az NSLookup használható ugyanerre a célra.