Szakmázás

Webtárhelyek biztonsági mentése

A fontos adatokról sosem árt biztonsági mentést tárolni, ez alól nem lehetnek kivételek a webes tartalmak sem. A weboldalak működésében is bármikor felléphetnek olyan hibák, amelyeket csak a korábbi állapot visszaállításával a legegyszerűbb orvosolni. A cégünk által biztosított webtárhely szolgáltatáson tárolt adatok biztonsági mentéséről szerencsére a rendszerünk automatikusan gondoskodik, így az ügyfeleink számára a mentések tárolásával és a rendszer megvalósításával nem kell bajlódniuk.

Milyen esetben hasznos a biztonsági mentés?

Rengeteg oka lehet egy adatvesztésnek: például programozási hibák, emberi hiba vagy szándékos károkozás. A weboldalak esetében előfordulhat, hogy egy-egy fontos fájlt véletlenül felülírnak, és az eredeti verzió már nem érhető el, vagy egy nem ismert biztonsági résnek köszönhetően egy kártékony fájl felkerül a tárhelyre, amely megfertőzi az oldalt, így egy korábbi mentés letöltésével az oldal visszaállítható egy régebbi állapotra. A korábbi állapottal az oldal működése könnyedén visszaállítható, illetve a biztonsági hibák is egyszerűbben javíthatóak.

Milyen mentési stratégiát alkalmazunk, illetve a mentéseket hol tároljuk?

A webtárhelyeken tárolt adatok védelme érdekében növekményes mentési módszert alkalmazunk, más néven inkrementális mentést. A módszer lényege az, hogy először készül egy teljes mentés, majd ezt követően mindig a legutóbbi mentés óta történt változásokat menti a rendszer. Egy teljes visszaállításhoz tehát az összes inkrementális mentésre és az első teljes mentésre is szükség van, ezáltal bármely korábbi állapot is visszaállítható. A mentéseket egy különálló, adattárolásra tervezett (storage) szerveren tároljuk, ezért a helyfoglalásuk nem csökkenti a tárhelyek kvótáját. A kiemelten fontos adatokat az általunk kínált biztonságos adattárolástól és adatmentéstől függetlenül ajánlott egy vagy több cégünktől független helyen is eltárolni, mivel egy cégünket érő nem várt probléma (vis maior) esetében nagyon hasznos tud lenni egy plusz mentés.

Mikor készül és mennyi időre visszamenőleg érhetők el a mentések?

A webtárhelyek biztonsági mentése

A biztonsági mentés az automata rendszerünknek köszönhetően a háttérben az év minden napján az összes tárhely esetében elkészül, mellyel az ügyfeleinknek és a rendszergazda kollégáinknak sincs semmi teendőjük.

Egy aktív tárhely esetében akár 3 évvel ezelőtti FTP és adatbázis (SQL) állapot is letölthető.

Napi mentések több mint két hétre visszamenőleg érhetők el, majd heti rendszerességű mentések közül lehet válogatni az elmúlt két hónap 07., 14., 21. és 28. napjáról.

Két hónappal későbbre visszanyúlva már 2 heti mentések választhatók az adott hónapok 14. és 28. napjának mentései közül. Négy hónappal később havi mentés, fél év után pedig kéthavi mentések tölthetők le minden páros hónapról.

Az egy évnél régebbi mentéseket 4 havi periódusokban tároljuk.

A biztonsági mentések felhasználásáról ATWiki cikkeink között található részletes leírás, ahogyan arról is, hogy mi a teendő hogyha valamilyen kötelezettség miatt (pl.: GDPR) szükség van a mentésekből való adattörlésre.

Biztonságos webtárhely az ATW-től

Válaszd az ATW webtárhely szolgáltatást, hogyha leginkább a weboldal elkészítésére/használatára szeretnél koncentrálni, de szeretnél felkészülni a váratlan helyzetekre is. Az automatikusan tárolt mentések megnyugtató biztonságérzetet adnak, mert szükség esetén mindig lesz mihez nyúlni a gyors javításhoz.

Webtárhely csomagajánlataink: https://atw.hu/webtarhely

4 hozzászólás a(z) “Webtárhelyek biztonsági mentése” című bejegyzéshez

blogspottemplate szerint:

ha van 30 napos mentés, akkor mi értelme lenne annak, hogy külön biztonsági mentést készítsünk a weboldalakról?

atwadmin szerint:

Vannak olyan esetek, amikor rendkívül hasznos tud lenni egy alkalomszerű saját mentés. A következő bejegyzésünkben két konkrét példával támasztjuk ezt alá:
https://atw.hu/blog/amikor-a-szolgaltatotol-fuggetlen-tarhely-mentes-javasolt/

SFTP is better than FTP since SFTP is secure, However, most tasks worth doing are worth automating. scp and rsync are better for that than sftp, since sftp is intended to be interactive, and scp/rsync are intended to be non-interactive and scriptable.

Very informative post, your post unique. Thanks for sharing.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.