Gyakran előfordul, hogy egy weboldalt lehetőség szerint kiesésmentesen új szolgáltató tárhelyére kell áthelyezni. A folyamat esetenként egyedi lehet, a következőkben egy általánosságban előforduló folyamatot ajánlunk.

Domain előkészítése

A tárhely váltás gyakran a domain szolgáltató váltását is jelenti, az ezzel kapcsolatos tudnivalókat is összegyűjtöttük itt. Ha a domain átregisztrálása is szükséges, akkor azt javasoljuk, hogy a kérelmet a korábbi szolgáltató névszerverével indítsa el, vagy az ATW által biztosított névszervereken a kérelem rögzítését követően vegye fel ugyanazokat a DNS rekodokat mint a régi szolgáltatónál volt. A DNS rekordok TTL idejét a költözés előtt érdemes kicsire venni, mivel így egy esetleges hibás beállítás módosítását követően a javított rekordok gyorsan frissülnek.

Weboldal kiszolgálásának átvétele

A megrendelt tárhelyekhez ideiglenes domain nevet biztosítunk, így korábbi szolgáltató FTP szerveréről letöltött és hozzánk feltöltött tartalmát ezen eléri a domain nevétől függetlenül. Ha az oldal adatbázist is használ, akkor a korábbi szolgáltató rendszerében készített SQL dump betöltését a phpMyAdmin felületünkön végezheti el.

A PHP-val előállított weboldalak esetében szükséges lehet bizonyos beállítások változtatása, például ilyen az adatbázis kapcsolat szerver címe, belépési adatai. A beállítások általánosságban egy konfigurációs fájlban vannak összegyűjtve. Ha nem tudja hol, akkor a weboldal fejlesztőjét kell megkérdezni, vagy a rendszer dokumentációjában megkeresni.

Ha az átmozgatott oldal az új helyen kifogástalanul működik, akkor a tárhely adminisztrációs oldalon az ideiglenes domain helyett a saját domain nevét kell beállítani, majd a névszerveren a kiszolgáláshoz szükséges alapértelmezett A típusú rekordjainkat megadni. A DNS rekordok frissülését követően a webes kiszolgálás ezzel átköltözött.

Levelezés átvétele

Amíg a domain MX rekordjai a korábbi kiszolgálóra mutatnak, addig a levelek is oda érkeznek. Ha a domain név a tárhelyen fel van véve, akkor az e-mail címek felvehetőek a tárhely adminisztrációs oldalon. Amíg az MX rekordok nem mutatnak a levelező szerverünkre, addig a felület egy figyelmeztető üzenetet jelenít meg. Az összes korábbi fiókot létre kell hozni a felületen, majd ha ez megvan, akkor az MX rekordokat át kell írni az általunk adott alapértelmezett értékekre. A DNS rekordok frissülését követően az új levelek már a szerverünkre érkeznek. Minden fiók az első kézbesített levél után válik technikailag is működőképessé. Amennyiben a korábbi leveleket asztali levelezőkliensbe nem mentette le korábban, akkor ezt a korábbi beállításokkal megteheti. Ezt a lépést abban az esetben, amikor az eredeti levelezőszerver a saját domain neve alatt futott, az ehhez szükséges DNS rekord átírása előtt kell megtenni. Szükség esetén a korábbi levelezés IMAP segítségével feltölthető az új levelezőszerverre.