A domain névre vonatkozó szabályzások minden esetben az adott TLD (végződés) szerinti regisztrációs szervezet szabályzatában találhatóak meg. Az itt leírtak így csak jellemzőnek tekinthetőek, az adott regisztrációs szervezet szabályzata további szabályokat tartalmazhat.

Formai követelmények

A domain név minimum kettő részből tevődik össze, az egyik a név maga, a másik a TLD (végződés), amit egy pont karakter választ el a névtől. A névre vonatkozó megkötések a választott végződéshez kötődő szabályzástól is függenek, de jellemzően minimum 2 és maximum 40 karakterből kell állnia. A névben a latin ábécé ékezet nélküli karakterei, számok, valamint kötőjel szerepelhet, de bizonyos TLD-k megengedik az ékezetes karakterek használatát is.

A domain névben a kis- és nagybetűk nincsenek megkülönböztetve, a www (vagy bármely más aldomain) nem tartozik a névhez. Praktikus könnyen megjegyezhető, a lehetőségekhez mérten rövid nevet választani.

Ékezetes domain

Ha a választott domain ékezetet is tartalmaz, akkor a bejegyzés nem jelenti azt, hogy automatikusan az ékezet nélküli verzió is működni fog, ezek technikailag különbözőek. Azt szoktuk javasolni, hogy ékezetes nevet csak az ékezet nélküli változat birtokában jegyezzenek be.

Korlátozások

A választott domain jogszerűségéért az igénylő felelős. Általánosságban a bármilyen jogellenes, védjeggyel védett, megbotránkoztató, félelmet keltő vagy megtévesztő szó bejegyzése tiltott.

Előfordulnak zárolt nevek is amik az adott regisztrációs rendszerben nem választhatóak, mint például bizonyos esetekben település nevek vagy személynevek.